Dambulla leży pośród Trójkąta Kulturowego.Już z daleka widać wielki posąg Buddy.Robi duże wrażenie.Wokół figury mnichów niosących ofiary swojemu Buddzie.Pod Buddą muzeum, wiele scen z życia buddy, figury i scenki z życia ludności ca czasów Buddy.
Z boku strome schody do góry.Opłaca się pokonać tą drogę.Po drodze wielu sprzedawców...melonów,kwiatów,figurek.Im wyżej tym piękniejszy widok na okolicę.Szkoda tylko, że krajobraz jest zamglony.Na szczycie wielka skała a w niej kilka jaskiń w których ...aż niesamowite ,że na takiej wysokości w jaskiniach jest takie bogactwo.W każdej jaskini jeden wielki leżący Budda, kilka mniejszych ściany pokryte malowidłami.Robi wrażenie. Jednak moją największą frajdą tego dnia był,y małpy.Wiele małp,wariujących,skakających - super.
Nie wiedziałem , że małpy mieszkają głównie w miejscach świętych.Wierni składają Buddzie kwiaty,a małpy się nimi żywią.
Wejście do jaskiń i do muzeum 1300 rupii od osoby.
Pierwsze moje spotkanie z miejscem Buddyjskim zrobiło na mnie ogromne wrażenie!
Reszta dnia to dojazd do Hotelu Nice Place w Sigiryji.Hotel położony w dzunglii.Kilka wolno stojących domków.W środku warunki spartańskie i niestety niezbyt czysto.Cóż chciało się egzotyki to się ma.